Huid- en vachtspecialist, dat is wat ik ben. Terwijl ik mijn vak beoefen kom ik regelmatig problemen tegen die ik niet álleen in mijn salon kan verhelpen. Een eigenaar kan helpen om de huid én vacht van het huisdier optimaal te houden. Maar… hoe doe je dat?! In deze blog tips & tricks op gebied van voeding.
Mijn vak
In sommige gevallen gaat het alleen om een hond of kat klitvrij maken, een mooi model aanmeten of zorgen dat de huidproblemen minder worden door bijvoorbeeld te wassen met medicinale shampoo. Helaas kan ik niet alle problemen in mijn salon verhelpen. Wel kan ik de eigenaar informeren over bijvoorbeeld de invloed van voeding, zodat het de eigenaar kan helpen de huid en vacht van het dier optimaal te houden.
Invloed van voeding op huid & vacht
Voeding is één van de belangrijkste onderdelen die invloed heeft op huid en vacht. Hoewel ik geen voedingsdeskundige ben, zie ik wel het effect van voeding op het dier. Een dier met een gezonde huid en vacht is beschermd voor invloeden van buitenaf, hersteld sneller en blijft langer gezond.
Huid en haar wordt opgebouwd door o.a. eiwitten. Deze zijn te vinden in een gevarieerd voedingspatroon. De vraag die dan natuurlijk opkomt is: “Wat is dan de juiste voeding voor mijn huisdier?”
Discussies over voeding
Er zijn vele discussies gaande over vers/rauw vlees (BARF en KVV), graanvrije brok en brokken. Ieder merk beweert de beste te zijn en we krijgen van alles naar ons toegesmeten. We verliezen daardoor vaak wel het zicht op het allerbelangrijkste: de gezondheid van ons dier!
Laat ik één ding vooropstellen: als er problemen zijn met het huisdier die mogelijk veroorzaakt kunnen worden door de voeding die hij/zij krijgt, raadpleeg dan altijd de professionals zoals de dierenarts en voedingsdeskundige.
Checklist: huisdier met een gezonde huid & vacht
Graag geef ik je een aantal handvatten om er zeker van te zijn dat de huid en vacht van je huisdier gezond is. Deze is gezond als:
- De vacht aaneengesloten op de huid ligt. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de vachttype hoe dit er precies uitziet.
- De huid soepel is en niet droog of vet aanvoelt.
- De huid niet (overmatig) schilvert.
- De vacht een glans heeft.
Heb je een hond of kat die kale plekken krijgt? Jup, dat is zeker een aanwijzing dat er iets mis kan zijn met de gezondheid van het dier.
Tips van de trimster 🙂
We weten nu dat voeding belangrijk is en dat verkeerde of slechte voeding gevolgen kunnen hebben op de conditie van je dier. Daarom geef ik als trimster graag wat simpele tips.
Rauwe voeding
Geef je rauwe voeding, dit kan zijn BARF of KVV, dan zijn een aantal punten cruciaal.
- Zorg ervoor dat het vers is! Ontdooi vlees in een afgesloten bak in de koelkast. Bied het aan, wordt het niet direct opgegeten zet het terug in de koelkast en bied het een later moment nog eens aan. Wordt het niet opgegeten, gooi het weg. Zo voorkom je vele verschillende problemen die ook invloed kunnen hebben op ons als mensen (denk aan bijvoorbeeld maag- en darminfecties door bacteriën).
- Weet wat je koopt! Is het product wel zo zuiver als het doet overkomen? Het is heel belangrijk om de herkomst van het product te weten.
- Vul voeding aan. De meeste mensen die een overweging maken naar vers vlees, vullen dit ook aan met groenten, fruit en andere voedingsmiddelen die kunnen dienen als verrijking en aanvulling.
Brok
Geeft u (graanvrije) brok, dat is ook prima. Het enige wat ik wel wil meegeven: kijk goed op de verpakking wat er allemaal in de brok zit. Je wilt tenslotte wel weten wat je aan je dier geeft.
- Koop niet te grote verpakkingen. zodra je een pak opent is de houdbaarheid beperkt. De kwaliteit wordt minder zodra het pak open gaat.
- Bewaar de brokken in een juiste voerton die je luchtdicht kunt afsluiten én zet deze in een donkere koele ruimte.
- Omdat brokken droog zijn is het belangrijk dat je dier voldoende vocht binnenkrijgt. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld een beetje water bij de brokken in de bak te doen.
- Niet geheel onbelangrijk: vul brokken aan met gekookte groenten en eventueel fruit. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gekookte zoete aardappel, wortel, broccoli e.d. LET OP: er zijn ook groenten en fruit die giftig zijn voor je huisdier! Lees jezelf goed in en/of informeer bij de professionals.
Blikvoeding en Patés…
Tja, ik ben niet zo enthousiast. Laat ik het zo zeggen. Dit raad ik niet aan om te geven aan je huisdier. Ik ga verder niet in op deze vorm van voeding.
Poeppraat
Niet geheel onbelangrijk… Ja dit gebeurt nu echt… De poeppraat! Als laatste tip: Houd de ontlasting van je hond en/of kat goed in de gaten. Velen van ons ruimen dagelijks de viezigheid van onze viervoeters op. Gooi het niet meteen weg! Kijk er eens goed naar. Door regelmatig te kijken weet je hoe de ontlasting van je hond en kat eruitziet en daardoor is het gemakkelijker om eventuele afwijkingen te herkennen als er iets mis is. Verandering in ontlasting kan (deels) te maken hebben met de voeding die je geeft.
Wat ik het belangrijkste vind is: Kijk naar je dier wees bewust met de voeding die je geeft. Kijk naar wat het best bij jouw dier past.