kammen, kammen, kammen!! – Hoe hoort het eigenlijk? (#4)

Nu je meer weet over verschillende vachttypen, het feit dat alle honden verharen en onderwol hebben, wil ik in deze blog wat meer ingaan op de huid en vachtverzorging van honden. Want wat is de juiste manier?

Kiezen voor die ene juiste kam

Tja, daar sta je dan… voor het rek van de dierenwinkel, kijkend naar de talloze borstels, kammen, schaartjes, harkjes en rubberborstels. Op de verpakking beloven ze hetzelfde. Ze zijn ‘het ultieme’ redmiddel voor iedere hondeneigenaar. Binnen een poep en een scheet is je hond volledig van dat ongewenste haar af en uw huis lijkt niet meer op jungle van haar, maar is heerlijk vrij van al die dwarrelende dotten wol. Maar is dat wel zo?!

Wat doen al deze spulletjes eigenlijk met de vacht van de hond? En tegen welke prijs? Dan heb ik het niet over de € 19,95 die je uitgeeft aan die ene kam die fantastisch werkt, maar juist over de langere termijn van de vacht van je viervoeter.

Soort rui

Als we kijken naar een natuurlijke rui, dan is er een rui-periode voor de onderwol en een rui-periode voor het dekhaar. We kunnen niet met het blote oog zien welk haar op welk moment toe is aan een wissel, we kunnen alleen zien dat haar loslaat. Denk hierbij aan wat we vinden in huis, wat aan de hond hangt en wat we uit de vacht kammen.

Het juiste (of verkeerde) gebruik van kammen en borstels

Wanneer je kammen en borstels op de juiste manier gebruikt, zijn ze een goed hulpmiddel om de vacht klitvrij te houden. Bij verkeerd gebruik trek je haar uit de huid dat nog niet toe is aan wisselen! Daardoor stimuleer je de vacht en zal het snel weer nieuwe vacht aanmaken om de gaten op te vullen. Je hond is niet van de rui af, het verschil is dat de vacht sneller of meer gaat ruien omdat je eruit trekt wat nog niet toe is aan wisselen.

Gebruik je een Coatking of FURmanator dan LIJKT het resultaat helemaal fantastisch, want wat krijg je een haar uit de vacht! Heb je wel eens nagedacht dat de vacht gesneden wordt, en niet gekamt? Dit geeft nog meer schade dan overmatig uitkammen. Omdat je de haren afsnijd, wil de vacht zo snel mogelijk de schade herstellen. De haarzakjes van de afgesneden haren gaan harder aan het werk om de haren weer te laten groeien. Hierdoor wordt de kwaliteit van het haar slechter, deze breekt sneller af, ziet er lelijk uit en maakt de kans op klitten of vilt nog veel groter.

In beide gevallen veroorzaakt het kam-gedrag niet alleen schade aan de vacht, ook aan de huid. Het uittrekken van de haren geeft kleine wondjes aan de huid waardoor er veel huidproblemen kunnen ontstaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hotspot e.d.

Wat dan wel te gebruiken?

Het allerbeste is om een grove kam of kam waarbij de tanden iets wijder van elkaar afstaan, een waterblazer en eventueel een kleine universele borstel te gebruiken. Meer is er niet nodig om een vacht goed te onderhouden. Er komt wel wat techniek bij kijken om deze kammen/borstels goed te gebruiken. Je wilt natuurlijk niet de gezonde vacht uit de huid trekken. In #5 meer over de techniek.

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs