In dit vijfde (en laatste) deel van de reeks blogs gaan we verder met het onderwerp ‘Hoe hoort het eigenlijk?’. Alles over de juiste huid- en vachtverzorging van de hond. We weten tot nu toe dat je het verharen van de hond niet kunt stoppen. Dit zou ook niet juist zijn, omdat ‘de rui’ een natuurlijk proces is die de vacht van de hond moet ondergaan om gezond te blijven (zie deel 1, deel 2, deel 3 & deel 4). Wel kan het proces geholpen worden door er op de juiste en niet-invasieve manier mee om te gaan. Niet-invasief betekent dat je de vacht door een rui heen helpt, zonder deze of de huid te beschadigen. Maar hoe kunnen we de vacht nu gezond, klit- en viltvrij houden? En wat is een niet invasieve methode om de vacht van je hond door de rui heen te helpen?
Feiten op een rij
Laten we beginnen met de feiten op een rij:
- Vacht en huid hebben verschillende belangrijke functies. Daarom is het belangrijk er verstandig mee om te gaan.
- Alle honden verharen. Zonder manipulatie hebben alle ras- en rasloze honden een mozaïek verharing.
- Alle honden hebben onderwol, de mate waarin dit voorkomt is verschillend per hond en vachttype.
- Wolharen zijn belangrijk en hebben verschillende functies te volbrengen.
- Hoe vaak een hond verhaart is afhankelijk van ras en vachttype.
- De meeste vachtproblemen worden veroorzaakt door verkeerd gebruik van trimmateriaal.
- Verkeerd of te veel borstelen en kammen van de vacht over-stimuleert de rui.
Bad en Blaas-methode
Met de ‘Bad en Blaas-methode’ slaan we twee vliegen in een klap! Het is een methode die kan helpen klitten en vilt te voorkomen en je hond door de rui helpt, zonder de natuurlijke balans van vacht en huid te verstoren.
De methode stap voor stap:
Stap 1: Wassen met hondenshampoo
De hond moet goed gewassen worden. Dit is één van de belangrijkste, dan wel de belangrijkste stap van deze methode. Oud en/of beschadigd haar absorbeert veel water. Dit haar wordt zwaarder dan het haar dat nog gezond is en zal daarom makkelijker uit de vacht te blazen zijn.
Om de vacht een handje te helpen adviseer ik het volgende. Maak de hond van staart tot kop goed nat. Zeep je hond vervolgens goed in met shampoo. Laat dit minimaal 5 minuten intrekken en spoel de hond volledig uit. Als je een bad hebt waar een stop in kan is dit helemaal fantastisch, maar niet iedereen heeft deze voorzieningen. Zet je hond dan lekker in een laagje water in bad. Is dit geen mogelijkheid, spoel de hond dan langer.
Ik was de hond een tweede keer om het effect te vergroten. Laat ook deze keer de shampoo goed intrekken. Wanneer de 5 minuten voorbij zijn spoel je de hond grondig uit. De hond staat gemiddeld 30 minuten in bad te weken in water om het optimale effect te krijgen. (LET OP: Gebruik een voor je hond bestemde shampoo)
Stap 2: Conditioner
Stap 2 kun je op twee manieren uitvoeren:
Manier 1: Doe als de hond in bad staat een conditioner in de vacht. Deze zorgt ervoor dat de pH-waarde van de huid/vacht weer stabiel wordt. Daarnaast kan het de droogtijd van de vacht verkorten, sluit het de schubben en verzwaard het oude wol extra. Spoel de conditioner goed uit! Er mogen geen resten in de vacht achterblijven, dit veroorzaakt irritaties.
Manier 2: Hoewel conditioner erg fijn kan werken heeft niet iedereen dit tot zijn/haar beschikking en is het gebruik ervan redelijk bewerkelijk. In dit geval kun je ook witte natuurazijn (ja, die voor in de sla) of appelazijn gebruiken (sommige mensen vinden dit een prettiger idee). Het heeft dezelfde functie als een conditioner, al werkt azijn niet bij alle vachten even prettig. Wanneer wel en niet is een persoonlijke ervaring. Azijn gebruik je door nadat de hond twee keer met shampoo gewassen en goed uitgespoeld is, de hond handdoekdroog te maken en te besprenkelen met azijn.
Stap 3: Waterblazen en kammen
Bereid stap 3 goed voor, zodat je lekker aan de slag kunt.
Voorbereiding: Om het waterblazen en kammen te volbrengen heb je nodig: een degelijke waterblazer (gaat om de blaaskracht), grove kam (links en midden op foto hieronder) en eventueel een kleine universeel borstel (rechts op foto). Normaal gesproken blaas ik van kop tot kont van boven naar onder omdat dit efficiënt werkt, maar met deze methode werk ik van onder naar boven en achter naar voor. Waarom? Dit is mijn manier om goed zicht te houden op de vacht. Persoonlijk vind ik de finish ook mooier. Zet de hond op de juiste werkhoogte (je bent wel even bezig, dus ergonomie is van groot belang).
Het waterblazen: Now comes the fun part! Zelf draag ik altijd gehoorbescherming en doe dit ook op bij de honden (Happy Hoodie). Wanneer ik al het benodigde materiaal heb verzameld, de hond op tafel staat en de tafel op juiste hoogte, gaan we beginnen met blazen.
De kracht van de lucht zorgt ervoor dat oude wol wordt los geblazen van de huid en het gezonde haar. Kom je een klit tegen dan kun je die met de kleine universele borstel wegborstelen. Ook kun je de grove kam achter de klit haken en met de kracht van de blazer uit de vacht laten glijden. Zit er nog wol verstrengeld in de gezonde vacht?! Dan kun je deze door middel van pulsatie loskrijgen. Let wel op, het uitblazen van de vacht lijkt makkelijker dan het is. Neem de tijd & oefen, oefen en oefen tot je de techniek beheerst. Dit geldt ook voor het gebruik van je kam en borstel.
DONE!
Als je deze stappen volgt en de gehele vacht van de hond op deze wijze behandeld, is je hond op een niet-invasieve manier behandeld. Gebruik je de techniek om grip te krijgen op de rui, herhaal deze behandeling dan 1 x per week in een periode van maximaal 6 aaneengesloten weken. Wanneer je deze techniek toepast om je hond klit- en viltvrij te houden, dan raad ik, afhankelijk van de vachttype, aan om dit minimaal eens per 4 weken uit te voeren (dit kan ook eens per 2 weken).
De dont’s
Nu een paar dont’s om te voorkomen dat het fout gaat. Gedurende deze behandeling met betrekking tot de rui mag je absoluut niet tussentijds kammen of borstelen! Doe je dit wel dan kun je heel veel schade aan de vacht toebrengen.
Deze methode is goud waard
Niet alleen behoud je een gezonde vacht die in balans blijft of komt. Ook voorkom je veel huid- en vachtproblemen. Wat deze methode zo succesvol maakt is het feit dat het alleen de oude beschadigen wol uit de vacht haalt en de gezonde vacht volledig behouden blijft.
“Maar hoe vaak en hoe moet je de hond kammen om hem klitvrij te houden? Of redden we het met toepassing van deze methode?”
Hoewel deze methode fantastische helpt (mits op de juiste manier toegepast) bij het klitvrij houden van de vacht, is een extra controle bij sommige vachten van groot belang. Bij langhaar, halflang haar, krul- kroeshaar en langstokhaar (zie deel 3) vachten is het belangrijk dat je met een kam regelmatig controleert op klitten. Controleer minimaal 1 keer in de week. Doe dit bij hals, nek, achter, onder en rond de oren, de bek, oksels, liezen, staart aanzet, kont en buik. Niet alleen de rug. Probeer door de kam een kwartslag te draaien en de punt van de kam te gebruiken voorzichtig de klit te verwijderen. Lukt dit niet, pak een kleine universeel borstel om de klit uit te borstelen. Let wel op: pas op voor de huid!
De bad en blaas methode kan goede handvatten geven om het dier door de rui heen te helpen of klitvrij te houden. Lukt het niet om deze technieken zelf toe te passen, maak dan een afspraak bij de trimsalon. Helaas is het in sommige gevallen zo dat honden al erg vervilt zijn. In dit geval is het een must om uw hond te laten behandelen door een professional.