How to? Het borstelen van je hond

Na al vele blogs te hebben geschreven over mijn vak, wat wij als trimsters doen en hoe wij het dierenwelzijn kunnen verbeteren, wil ik even terug gaan naar de basis. Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg is namelijk: “Dana? Hoe borstel ik mijn hond? En wat heb ik hiervoor nodig?” In deze blog wil ik de basics voor het borstelen uitleggen het is heel moeilijk om dit volledig op papier te doen. Daarom maak ik in deze blog gebruik van een combinatie tekst en uitleg via beeldmateriaal.

Wat heb je nodig voor het borstelen  van je hond? 

Er zijn heel veel verschillende vachtsoorten, maar toch gebruik ik vrijwel altijd dezelfde materialen. Dit zijn:

  1. Pennenborstel
  2. Universeel borsteltje
  3. Groene activet/ Groene Les Pooche
  4. Grove/fijne kam
Pennen borstel, Universeel borsteltje, Les pooche of groene activet, Grove/fijne kam

Om goed te beginnen… 

Allereerst, zorg voor een veilige en vaste plek om je hond te behandelen. Wat ik in de salon merk is dat honden graag willen weten waar ze aan toe zijn. Ze houden van routine. Dit betekent ook een veilige plek om geborsteld te worden en vooral veel routine, continuïteit en herhaling.

Natuurlijk is het lekker om op de bank te hangen en je hondje te borstelen, maar ideaal is het niet. Zorg voor een plek waar je op goede hoogte kan werken en creëer een plek waar een hond weet wat er van hen verwacht wordt. Zo kan hij/zij plezier krijgen in de handelingen. 

Hoe ga je te werk?

Borstel eerst de zones die de meeste aandacht nodig hebben. Zie afbeelding kam/borstel zones.

Zones om te borstelen
Zones om te borstelen en kammen

Let niet alleen op je houding, maar ook op hoe je je dier vasthoudt en behandeld. 

In het volgende filmpje laat ik zien hoe je te werk gaat met het borstelen en kammen. 

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs