Het wassen van je hond: nodig of noodzaak?

Regelmatig wordt er gezegd dat wassen slecht is voor huid en vacht. Daarom wordt het wassen van de hond vaak alleen gedaan bij uiterste noodzaak. Over dit topic valt veel te speculeren en daarom wil ik er in deze blog wat dieper op ingaan.

Functies van wassen

Sommige type honden hebben een ideale vacht. Het maakt niet uit hoe vies ze worden. Zodra de vacht droog wordt, valt al het vuil van de vacht af. Veel mensen denken om deze reden dat de vacht dan zelfreinigend is. Dit klopt… op het oog is de hond schoon. Wat veel mensen niet weten is dat het wassen van honden niet alleen is om de vacht schoon te krijgen. Het heeft veel meer functies. Een aantal functies op een rijtje:

  • Reinigen van de vacht
  • Haalt de statische lading weg
  • Bevordert de groei van de vacht
  • Voorkomt klitten (in combinatie met het op de juiste manier droog blazen van de vacht)
  • Een schone hond is beter te modelleren voor trimsters. Persoonlijk knip ik alleen een hond met een schoon gewassen vacht.
  • Helpt bij behandeling of voorkomen van specifieke huid- en/of vachtproblemen (in combinatie met medicinale shampoo)
  • Bevordert de haarkwaliteit
  • Bevordert de kleur (kleurshampoo) of geeft volume
  • Laat je hond lekker ruiken

En zo zijn er nog veel meer redenen waarom je je hond juist wel mag en kan wassen! Ik weet het, het is best eng, want je vraagt je toch af: “Beschadig ik dan niet de huid en vacht?” en “Gebruik ik de juiste middelen?” Om een goede leidraad te geven heb ik een stappenplan gemaakt over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Maar voor ik je dit ga voorleggen, eerst nog een aantal weetjes op een rij om je volledig te voorzien van informatie.

Shampoo

Shampoo heeft een hoge pH-waarde. In combinatie met een conditioner wat een lage pH-waarde heeft, blijven de waardes van de huid en vacht in balans. Wat ook erg belangrijk is, en wat veel mensen niet weten, is dat je een shampoo en conditioner het beste verdund kunt gebruiken. De producten zijn geconcentreerd en daarom hoef je er maar een klein beetje van te gebruiken. Lees de instructies op de verpakking goed door. Hierop staat vaak aangegeven wat de mengverhouding moet zijn. Bijvoorbeeld 1 op 10, dit wil zeggen: 1 deel shampoo op 10 delen water. Meet dit af in een maatbeker en giet het eventueel in een leeg flesje om het over de vacht van uw hond te verdelen.

De kracht van shampoo zit in het schuim! Een goede tip is: Wanneer je shampoo verdund, maak niet meer aan dan nodig is. Vul de fles eerst met water en dan shampoo. Je wilt niet dat het werkzame schuim verloren gaat wanneer je deze aanmaakt.

Als de hond gewassen is en je hebt nog verdunde shampoo of conditioner over, gooi dit weg en maak de flessen goed schoon. Een verdund mengsels bederft snel en er groeien met een razend tempo schimmels in de fles.

Het merk

Om heel eerlijk te zijn, vind ik ‘hét merk’ heel persoonlijk. Kies een shampoo dat geschikt is voor de hond, maar ook voor jezelf (je gaat toch met je handen in het sop) en neem een product dat jullie prettig vinden werken. Heeft u geen idee welk merk te kiezen? Informeer bij de trimster wat voor merk shampoo en/of conditioner er wordt gebruikt bij uw hond. De zoektocht naar de ideale shampoo is voor mij ook lang geweest. Ik heb wat geëxperimenteerd en uiteindelijk ‘mijn’ merk gevonden. Hoewel ik lyrisch ben over dit merk, kan het zijn dat iemand anders het geen fijne shampoo vindt.

Conditioner

Een conditioner is nodig om de huid en vacht terug te zuren na het wassen. De pH-waarden komen weer in balans, de schubben van het haar worden gesloten, oud wolhaar wordt nog zwaarder gemaakt (makkelijker los te blazen) en klitten zijn makkelijker uit te kammen. Kortom genoeg voordelen om een conditioner te gebruiken. Het nadeel voor mij als trimster is dat sommige vachten hierdoor moeilijker te knippen zijn en de droogtijd van de vacht langer wordt. In dit geval kies ik daarom voor witte- of appelazijn. Dit besprenkel ik over de vacht van de hond in handdoekdroog haar NA het wassen en spoel het niet uit. Maak je zich geen zorgen, de geur vervliegt en werkt het precies hetzelfde als een conditioner. LET OP! azijn niet in een verstuiver doen, dit adem je in.

Stap voor stap: Je hond wassen

Zoals beloofd, hieronder het stappenplan voor het wassen van je hond.

Stap 1: Zet je hond in bad en zorg dat het water rond de 37 a 38 graden is. Ja, gewoon lichaamstemperatuur!

Stap 2: Maak je hond volledig nat. Ik werk van achter naar voor, want de hond wil vaak schudden wanneer je de hals en kop nat maakt. Zorg ervoor dat als de hond het toelaat, ook de kop goed nat wordt gemaakt. Zorg ervoor dat er geen water in de oren of neus van de hond kan komen.

Stap 3: Was de hond goed met de verdunde shampoo. Vergeet niet de bek, poeperd, geslachtsdelen, liezen, onder de voeten, oksels en buik te wassen. We willen een volledig schone hond. Laat de shampoo 3 tot 5 minuten intrekken om zijn werking te kunnen doen.

Stap 4: Spoel de vacht gedeeltelijk uit en sop de hond nogmaals in met shampoo voor het optimale effect. Laat ook deze keer de shampoo 3 tot 5 minuten goed intrekken.

Stap 5. Spoel de vacht goed uit en zorg ervoor dat er geen zeepresten in de vacht zitten.

Stap 6: Wanneer je conditioner wilt gebruiken, kun je het op de vacht aanbrengen bij deze stap. Laat ook deze ongeveer 5 minuten intrekken en spoel hierna goed uit. LET OP! Het is heel belangrijk dat er geen resten in de vacht of op de huid blijven zitten. Dit kan voor hevige huidirritaties zorgen. Het alternatief op deze stap is na het wassen met shampoo, de vacht handdoekdroog maken en te besprenkelen met witte natuurazijn of appelazijn. Azijn hoeft niet uitgespoeld te worden, lost zeepresten op en heeft hetzelfde effect als een conditioner.

Stap 7: Droog de hond met een blazer en kam hem door met een grove kam.

Frequentie en conclusie

Hoe vaak je je hond wilt wassen, ligt volledig aan jezelf. Honden die gebruikt worden voor show staan vaak eens per 2 weken in bad. Ook wij mensen wassen ons haar dagelijks. We kunnen de conclusie trekken dat wanneer je de juiste shampoo en conditioner voor de hond kiest en het op de juiste manier gebruikt, dit geen schade aanbrengt de huid en vacht. Het wassen van je hond heeft juist heel veel voordelen!

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs