Het scheren van hondenvacht

Het scheren van honden gebeurd al jaren. Er worden veel theorieën op losgelaten, maar wat is nou een feit en wat een fabel?

Machinaal knippen

Allereerst wil ik vooropstellen dat scheren eigenlijk machinaal knippen is. Het maakt dus geen verschil of je een hond scheert of knipt. Scheren werkt voor trimsters alleen efficiënter. Wat wel belangrijk is, is het vachttype van de hond die je wilt scheren én de lengte die je gebruikt.

Vachttypen die je niet mag scheren!

Sommige vachttypen zijn off-limit voor een scheerbeurt. Dit zijn bijvoorbeeld de vachten van Poolhondachtigen, Herders, Labradors, Golden Retrievers, New Foundlanders, enz. Wanneer deze honden worden geschoren kan de schade aan de huid en vacht enorm zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan permanente kaalheid. Dit heeft allemaal te maken met het vachttype en de opbouw hiervan.

Scheer-regels

Bij de vachten die wel geschoren mogen en/of kunnen worden is het belangrijk niet te kort te scheren. Het is heel belangrijk om minimaal 1,5 cm vacht te laten staan! Op deze manier krijgt de huid voldoende bescherming tegen straling en behoud het een klein beetje isolatie. Daarnaast wordt de kans op irritatie van omgevingsfactoren kleiner.

Je vraagt je nu vast af: “Waarom maken huid – en vachtexperts de keuze om te gaan scheren, wanneer je ook kwaad kan doen?” Het komt voor dat trimsters honden (heel) kort scheren. Helaas kunnen trimsters hier niet altijd onder uit. In sommige gevallen is het écht wat de klant wil en zullen trimsters dit ook doen. Ook is het zo dat als een hond (of kat) zodanig klitten of vilt heeft, het niet altijd meer humaan om deze met een kam, borstel, bad-en-blaas of welke techniek dan ook, te verwijderen. In dit geval is de tondeuse niet alleen voor ons, maar ook voor het dier een beste vriend.

Kortgeschoren vacht & seizoenen

Wanneer je hond kort (of in de volksmond kaal) geschoren is, heb je met een aantal dingen rekening te houden. In de zomer is het belangrijk om de hond uit de volle zon te houden en te zorgen voor de nodige verkoeling. De isolatie is namelijk helemaal weg.
In de winter is het van belang om de hond goed warm te houden. Ga niet even beppen met de buurvrouw als je een rondje loopt, want voor je het weet is de hond een kubus aan een lijntje.

Heeft je hond het warm in de zomer en moet hij nu direct ontdaan worden van zijn vacht? Denk hier dan goed aan: We hebben het allemaal warm met 20+ graden en hoewel we allemaal in ons blote kont zouden willen lopen is dit niet ideaal. 😉 Ook een hond wil graag wat bescherming tegen de zon!

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs