“Help, mijn kat heeft klitten in de vacht!”

In de salon krijg ik vaak de vraag: “Hoe kan ik de kattenvacht zelf goed onderhouden?” Om te beginnen met ‘de juiste tools’. In deze blog geef ik handvatten voor thuis. 

De juiste tools

In plaats van te vertellen wat slecht is voor de kattenvacht en waarom, beginnen we vandaag positief en gaan we goed van start met de juiste tools 🙂 

Dit heb Je nodig :

  • Een kleine schoonloopmat (deurmat)
  • Kleine universele borstel
  • Grove pennenkam
  • Handdoek
  • Speeltje of beloning 
  • Optioneel: essentiële oliën. Zelf werk ik hier veel mee in de salon. Voor meer informatie, neem contact op met Dana’s Trimsalon
Kleine universele borstel en grove pennenkam

Alles in huis?! Dan gaan we aan de slag!

Je zult wel denken waarom de schoonloopmat?! Dat is fijn voor de kat om op te liggen, de nagels in te zetten en je creëert een plek voor het trimmen. Met dezelfde reden gebruik ik ook de handdoek. Deze leg ik over het matje heen. 

“Ik druppel etherische olie op het groene armbandje als ik katten behandel”

Creëer een plek voor de vachtverzorging

Ga niet op de grond ploeteren! Neem een vaste tafel of plek met een mooie werkhoogte voor jezelf zodat je, je rug spaart. Wat hier ook belangrijk is om elke keer dezelfde plek aan te houden. Zo zal de kat herkenning krijgen: “Oh, we gaan naar die tafel. Ik word gekamd.”

Om deze plek te creëren is het heel belangrijk dat de kat geen negatieve ervaring krijgt! Of je kat nu opnieuw moet wennen of nog niets gewend is, maak het leuk. Begin met korte trimmomenten. Als voorbeeld: kam een stuk hals en een oksel en ga hierna even spelen met de kat of beloon hem/haar met een snoepje en een aai.

Herhaling is ‘key’! Ook wederzijds respect. Is de kat het zat? Stop wanneer het niet gaat!

Breid de korte momenten uit tot een volledige kambeurt. 

Wat ik heel belangrijk vind: houd het leuk en vriendelijk voor beiden. Een blije kat betekent een blije baas.

Hoe te werk gaan bij klitten

Veel mensen beginnen bij het zien van een klit gelijk te plukken met vingers, kammetje of harken met een schaar. Doe dit niet! Zijn de klitten te erg om zelf te verwijderen? Ga naar de salon! Trimsters werken diervriendelijk en efficiënt. Hierna kun je weer met een schone lei beginnen. 

Waarom ik dit adviseer?! Als je zelf de kat gaat ontklitten kan de handeling pijnlijk zijn en dit geeft een negatieve ervaring. Hoe vaker dit gebeurt hoe meer een kat de trimbeurt gaat verafschuwen. En dan hebben we een probleem.

Binnenkat

Hoe gaan we dit goed doen? Zet de kat op de plek waar je trimt. Voel met je hand en vingers of je ergens klitten voelt of vacht wat meer aan elkaar kleeft. Is dit het geval neem de kleine borstel en borstel de vacht. De kam gebruik je alleen als controle of kleine klitjes uit te kammen. Doe dit ongeveer twee keer per week.

Buitenkat

Heb je een kat die veel buiten komt? Controleer deze dagelijks op klitten, maar borstel en kam alleen wanneer dit nodig is! 

De vacht van een kat is namelijk gemaakt om makkelijk los te laten. Zie het als een reddingsmechanisme. Hoe meer je kamt hoe meer je de vacht los trekt en hoe sneller de vacht wil herstellen. Hierdoor krijg je sneller klitten.

Vertrouwen, neem de tijd!

Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe ik dit uitleg leest makkelijk weg en klinkt misschien makkelijk, maar het vergt veel tijd en vertrouwen. Vertrouwen in elkaar! Neem de tijd om je dier te leren kennen en ken elkaars grenzen. Als je dit kunt, ben je er al bijna. 

Lukt het niet? Vraag je trimster om hulp 🙂 

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs