Over huid en vacht – Hoe hoort het eigenlijk? (#1)

Vacht en vel. Hele boekwerken zijn erover geschreven! Tijdens mijn opleidingen dierverzorging én hondentoiletteren heb ik veel kennis opgedaan over de huid en vacht. In 2008 heb ik mijn eerste hond getrimd. Ondertussen zijn we dus bijna 10 jaar verder en nog steeds leer ik iedere dag bij. Maar hoe kan ik nou verwachten dat jij als hondeneigenaar de juiste vachtverzorging geeft, zonder al deze trimster-kennis te hebben? Daarom ga ik je de komende tijd een handje helpen, door mijn kennis met je te delen in de reeks ‘hoe hoort het eigenlijk’.

Om het overzichtelijk te houden deel ik alleen de basis over de huid, vacht en vachttype. Om te leren wat de juiste vachtverzorging is voor jouw hond, is het belangrijk om te weten hoe de huid en vacht werken. Alles in één keer vertellen is geen optie, daarom heb ik ervoor gekozen om dit onderwerp op te splitsen in delen.

In dit deel van ‘Hoe hoort het eigenlijk?’ Huid en vacht.

Wist je dat de huid en vacht verschillende functies hebben?

Huid en vacht hebben veel meer functies dan veel mensen denken. Ik som ze graag voor je op:

  • Bedekking van het lichaam
  • Vormgeving aan het lichaam (de juiste curves hier en daar)
  • Handhaving inwendig milieu (temperatuur, isolatie, vochtregulatie).
  • Bescherming (tegen schadelijke straling, beschadiging door o.a. spelen, krabben, bijten, allergenen en pathogenen)
  • Verzamelcentrum zintuigen (tast-, gevoels-, pijn-, warmte- en koude zintuigen)
  • De vorming van de opperhuid, klieren, pigment, haren en nagels
  • Bedekking en bescherming van de huid door de vacht.
  • Sociale functies: Honden kunnen hun haar opzetten om verschillende signalen af te geven. Ook dient dit als camouflage of voor de herkenning.

De afbeelding hieronder geeft de anatomie van de huid weer zodat je bovenstaande functies beter kunt plaatsen. (bron)

Afbeeldingsresultaat voor honden huid

Waarom vacht en huid onderhouden?

Zowel de vacht als de huid moeten goed worden onderhouden om hun functies te behouden. Normaal gesproken regelt de natuur dit zelf. Helaas bemoeien wij mensen ons nog wel eens met zaken waar wij ons neus niet altijd in moeten stoppen. Denk bijvoorbeeld aan fokken en manipuleren van de vacht. Hierdoor is het natuurlijk proces van huid en vacht bij de hond verstoord.

Gezonde vacht is belangrijk bij de bescherming van de huid. Maar op een of andere manier willen we liever niet dat onze trouwe viervoeters een haar loslaten. “Gaan we weer!  3e keer vandaag met die zuigslurf door het huis, omdat het we blijkbaar een zeer plaatselijke haarbui hebben…” 😉 Helaas gaat het één niet met het ander samen. Maar wat moeten we dan wel doen?! We weten nu wat voor functies de huid en vacht hebben. Om te weten hoe je er goed voor kunt zorgen, is het belangrijk te weten hoe het werkt. Daarom beginnen we bij de basis, de rui, ook wel verharen genoemd. In mijn volgende blog leg ik uitgebreid uit hoe het verharen werkt en waarom het zo belangrijk is.

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs