Castratie van je hond verandert de vacht… Wat te doen met castratenvacht?!

Het heeft zo zijn reden wanneer je de keuze maakt om je hond te castreren of wanneer er noodzaak is tot castratie. Maar helaas kan dit gevolgen hebben voor de vacht van je hond. Vaak zien we dat de vacht van de hond na een bepaalde periode gaat veranderen. In deze blog leg ik je uit hoe het zit met castratenvacht.

Hoe castratie de vacht beïnvloed

Het verschilt per ras en vachtsoort hoe ‘castratenvacht’ tot uiting komt. De ene krijgt alleen een vollere vacht en bij de andere wordt de eens zo mooie intense kleur vaal. Ze krijgen langer haar. En door de slechte kwaliteit klitten deze vachten sneller.

We zien de meeste verandering bij honden met het vachttype halflang haar. Denk hierbij aan de Spaniels, de Setters en bijvoorbeeld de dashond langhaar en het vlinderhondje of chihuahua langhaar.

Bij de langhaar, ruwhaar en kroeshaar kan je ook verschil merken maar is het vaak in veel mindere mate aanwezig.

vacht hond na castratie
Vacht van Beau na castratie en behandeling in trimsalon

Waarom de vacht na castratie verandert

Door castratie verandert er veel in de hormoonhuishouding van je hond, waaronder het groeihormoon. Waarom dit is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar we weten wel dat door de verandering van onder andere dit hormoon haar langer groeit en langer in de huid blijft zitten. 

De levensduur van het haar wordt dus verlengd, maar de kwaliteit blijft hetzelfde. Omdat het haar langer doorgroeit, zowel langer wordt in lengte én langer blijft zitten, maar de haar hier niet voor gemaakt is, wordt het heel poreus. Daardoor ziet het er vaal uit, klit het snel en laat het niet gemakkelijk los. Het is voornamelijk de wolhaar waarbij dit duidelijk te zien is.

vacht behandeling hond na castratie
Verzorging castratenvacht bij trimsalon

Hoe de trimster met castratenvacht omgaat

Wat vind ik heel belangrijk is, is realistisch blijven. “Wat is het beste voor de hond?”. Door sterke verandering in de vacht kunnen we niet altijd meer de rasstandaard aanhouden.

Persoonlijk kies ik altijd voor het welzijn. Ook als dit inhoudt dat de hond kortgeknipt of -geschoren moet worden.

Wat ook belangrijk is, is geduld hebben. Uiteindelijk laten alle haren een keer los, alleen duurt het bij een castratenvacht langer. Ik behandel vrijwel alle honden met een bad en blaas methode. Dit is een niet-invasieve methode waarbij je wilt voorkomen dat haar afbreekt of overgestimuleerd wordt.

Mocht het zijn dat het voor eigenaar en hond niet mogelijk is om de vacht goed te onderhouden, dan kiezen we voor een model en methode die het minst beschadigend is voor huid, vacht, lichaam en welzijn van hond en baas.

Gouden tip voor oerlelijke vacht na de castratie

Mocht je hond gecastreerd zijn en een oerlelijke vacht krijgen geef ik jullie de gouden tip: ‘Laat het los!’, hoewel de haren dit dus minder makkelijk doen! Zorg voor een gezonde hond en overleg goed met je trimster welke behandeling het beste bij jullie past. Zo hebben we aan het eind van de dag toch de gelukkigste dieren!

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs