In de trimsalon komt het dagelijks voor dat we honden met huid- en vachtproblemen hebben. Denk hierbij aan kale plekken, dunne beharing, korsten, schilvers, huidverkleuringen, verkleuring van de vacht, knobbels, wondjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. In deze blog leg ik je uit hoe ik met huid- en vachtproblemen omga en waarom ik je altijd zal doorverwijzen naar de dierenarts. Jeuk is één van de meest voorkomende ergernissen, daarom bespreek ik dit onderwerp kort ter afsluiting.
Checklist: bepaal de huid- en vachtconditie
Het is heel belangrijk dat de eigenaar van een dier zelf de huid- en vachtconditie van de hond in de gaten houdt. Het is immers een goede spiegeling van zijn/haar gezondheid. Voor mij als trimster zijn er een aantal simpele kenmerken om te controleren of het dier ‘gezond’ is. Zowel voor mij als voor de eigenaar hieronder aantal handvatten om op huid-vachtgezondheid te controleren. Let op: de checklist kan per ras verschillen i.v.m. vachttype.
Een gezonde vacht is te herkennen door:
- Aangesloten haren.
- Lichtroze huid. Een hond kan ook pigment hebben, dan is de huid donker.
- Elastische huid.
- Huid dat niet droog of vet aanvoelt.
- Glanzende vacht.
- Geen afwijkende geur. Bij huid- en vachtproblemen kan de hond gaan ruiken.
- Geen verkleuring van de vacht.
Als ik huid-vachtproblemen tegenkom in de trimsalon…
Als je met je huisdier naar de trimsalon gaat, mag je van ons verwachten dat wij het dier met de juiste kennis behandelen. Ik kan niet voor alle trimsters spreken, maar in mijn geval heb ik bepaalde regels in de salon.
Mocht het zijn dat ik iets tegenkom dat afwijkt van het ‘normaal’, dan zijn er verschillende handelingen die ik kan doen. Persoonlijk pak ik problemen zo aan: Ik constateer een afwijking van huid of vacht, bij ophalen van de hond stel ik een aantal vragen aan de eigenaar die duidelijkheid kunnen geven over hoe dit probleem is ontstaan. Daarna zal het belangrijkste advies van mij altijd zijn: “Ga naar een dierenarts!”
Tijd voor een bezoek aan de dierenarts
Hoe graag wij de problemen ook willen verhelpen en goed bedoelde adviezen willen geven, 9 van de 10 keer blijven huid- en vachtproblemen een zaak voor de dierenarts. Dit is niet omdat wij niet willen, maar wij kunnen het dier niet behandelen voor de huid en/of vachtproblemen.
“Als trimster help ik graag met de behandeling die de dierenarts voorschrijft!”
Hoewel wij geen diagnose kunnen stellen en geen behandelplan met eventueel medicatie kunnen opstellen, kunnen wij wél helpen in het begeleiden hiervan. Denk bijvoorbeeld aan de controle van de huid en vacht tijdens de trimbeurten. Zien wij verbetering? Worden de problemen erger? etc.
Ook kan het zo zijn dat het dier met speciale medicinale shampoo gewassen moet worden. Veel hondeneigenaren lukt het niet om de hond twee keer per week een half uur in bad te laten staan om de shampoo zijn werk te laten doen. In dit geval speel ik als trimster graag in om te helpen bij het probleem. Ik bied bij Dana’s Trimsalon bijvoorbeeld een waskaart aan. De eigenaar van de hond en ik spreken dan een prijs af om de hond een aantal keer te wassen tot het probleem onder controle of verholpen is.
JEUK!
Het is heel fijn als ik kan helpen bij het oplossen of verhelpen van huid- en vachtproblemen. Helaas komt één ding mij iets te vaak voor in de trimsalon, namelijk JEUK! En jeuk is nou net een nasty little bugger die heel veel oorzaken kan hebben. Veel van mijn klanten komen met de vraag of met de opmerking “Ja, mijn hond heeft jeuk,….” en dan worden nog een aantal symptomen genoemd. Hoewel ik sommige simpele oorzaken kan vaststellen of opmerk, verwijs ik ook bij jeuk altijd door naar een specialist.
Jeuk kan een aantal oorzaken hebben. Dit zijn de meest voorkomende:
- Vlooienallergie
- Voedingsallergie
- Omgevingsallergie
- Andere oorzaak
Vlooienallergie…
Bij een vlooienallergie heb je duidelijke kenmerken en is dit makkelijk te verhelpen door goede behandeling tegen vlooien en in de toekomst de preventie hiervan. Maar let op: ook dit zal een aantal keer herhaald moeten worden om er zeker van te zijn dat de hond geen vlooien meer heeft i.v.m. cyclussen van vlooien. In deze blog lees je alles over vlooien.
Voedselallergie…
Bij een voedselallergie wordt er door een dierenarts geadviseerd om dieetvoer te geven. Houd dit voer minimaal 6-8 weken aan (liefst langer), geef niets maar dan ook niets anders dan deze voeding. Er worden in overleg met de dierenarts verschillende eiwitten toegevoegd. Dit wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd.
Omgevingsallergie of andere oorzaak…
Bij omgevingsallergie of andere oorzaken zal de dierenarts meerdere onderzoeken instellen om te kunnen uitsluiten wat het probleem zou kunnen veroorzaken. Het is héél belangrijk om je strikt aan de voorschriften van de dierenarts te houden. Zo niet, dan kan het zijn dat het onderzoek geen uitkomst biedt. Er is dan namelijk geen reëel beeld gevormd. Raadpleeg je dierenarts voor meer uitleg over de procedure rondom deze onderzoeken.