Waarom honden verharen?! – Hoe hoort het eigenlijk (#2)

Ik stel je nu misschien teleur, maar: Alle honden verharen! Ook Labradoodles, Poedels, Schapendoezen en andere hondenrassen waarbij we geen haar in huis vinden. Heel logisch eigenlijk, want al het haar dat je viervoeter heeft zal uitvallen om vervangen te worden door nieuw haar. In deze blog leg ik je alles uit over het verharen.

Mocht je nu denken er zijn honden die echt niet verharen, klopt! Deze zijn te verkrijgen in verschillende warenhuizen bij de afdeling ‘pluche beesten’. 😉

Hoe kan het dat alle honden verharen?

Alle honden, ongeacht ras of formaat, worden geboren met dezelfde haargroeicyclus. Deze cyclus die van nature voorkomt bij honden noemen wij ook wel een mozaïek verharing. Omdat niet alle haren dezelfde leeftijd hebben laten ze op verschillende momenten los. Dit houdt in dat op ongeveer 90% van het lichaam wel ergens haren worden vervangen voor nieuwe. Op deze manier blijft het kwetsbare velletje van de hond altijd beschermd door een gezonde vacht.

Een vachtgroeicyclus is opgebouwd uit 3 stadia: 1. de groeifase, 2. de overgangsfase & 3. de rustfase. Op het moment dat een haar de rustfase heeft bereikt, zal deze haar de huid verlaten zodat een nieuwe haar die plaats inneemt. Dit gebeurt het hele jaar door, met een piek in het voor- en najaar. In de maanden november t/m januari zal de rui zover teruglopen, dat een hond bijna niet verhaard. Dit komt omdat het de donkerste maanden van het jaar zijn en haar heeft o.a. lichtintensiteit nodig om te groeien.

Wolhaar en dekhaar

Alle honden hebben wolhaar en dekhaar. De mate waarin één van beiden voorkomt is per ras verschillend. Om ervoor te zorgen dat de huid van de hond zijn functie behoudt, zullen eerst de wolharen ruien. Deze vachtlaag heeft een mindere kwaliteit en heeft geen lange groeicyclus. Wanneer deze vachtlaag is vervangen voor een nieuwe, heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Weer op volle kracht gekomen, zullen de dekharen worden vervangen door nieuwe. Het gebeurt niet in één keer, waardoor de huid bedekt en beschermd blijft. Om deze reden vinden wij ook veel haar in huis.

Verharing van wolharen (Jet Bijen)

Wolhaar

Wisseling dekhaar (Jet Bijen)

Dekhaar

Waarom verhaart mijn hond meer dan de hond van mijn vriendin?

Waarom sommige honden meer verharen dan anderen is een ander verhaal. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal verschillende factoren:

  • Duur van de groei- en overgangsfase. Hoe korter de haar is, hoe korter de vachtgroeicyclus is. Een kortharige Jackrussel zal veel vaker verharen dan bijvoorbeeld een Shih Tzu met langhaar.
  • Invloed van licht/seizoen. Haar heeft lichturen nodig om te groeien, hoewel UV-straling schadelijk is voor vacht en vel, is dit ook één van de kickstarts van de haargroei.
  • Hormonen. Er zijn nog veel onderzoeken gaande over hoe het kan dat bepaalde hormonen invloed hebben op de vacht. We weten wel dat hormonen wel degelijk effect hebben op de groei van haar.
  • Herstel na geweld. Denk hierbij niet alleen aan twee honden die elkaar hebben gepakt, maar ook aan een hond die langs hekken of muren schuurt, onder prikkeldraad doorloopt, etc.
  • Voeding. Net als bij ons is ook voeding belangrijk voor dieren. “Je haalt eruit wat er in zit” Huid en haar is opgebouwd uit eiwitten. Daarom is goede uitgebalanceerde voeding heel belangrijk. Hierover later meer.
  • Manipulatie door de mens. Overmatig kammen/borstelen, verkeerd omgaan met materiaal op de vacht, plukken of strippen van de vacht, castratie en niet te vergeten scheren, knippen en andere wensen die wij hebben met betrekking tot het uiterlijk van onze viervoeters.

Verkeerd omgaan met de vacht 🙁

Bij het laatste onderdeel gaat helaas veel mis. Niet alleen omdat een hondeneigenaar of trimsters een verkeerde keuze maken. Vaak is het onwetendheid of omdat wij mensen een bepaald beeld hebben die we terug willen zien bij de hond.

Om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier en met het juiste materiaal de vacht verzorgt, heb ik voor jullie een overzicht gemaakt van vachttypes, verharing hiervan en het materiaal om te gebruiken. Deze komen in de volgende blogs aan bod. 

Deel 3 vind je hier! Over vachttypes – Hoe hoort het eigenlijk?

(Bron: verstand van vacht en vel, door Drs. Wim Bijen dierenarts en Jet Bijen vachtconsulent)

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs