Vlooien… hoe pak je dit aan?!

Een vlooienplaag… We hebben er allemaal wel eens last van bij ons huisdier en in huis. Het is fijn om te weten hoe je een huisdier en huis vlo-vrij kunt krijgen en wat je kunt doen om preventief te (be)handelen. In deze blog zet ik belangrijke informatie op een rijtje. Om een probleem aan te kunnen pakken, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe iets werkt. Ik zal deze blog daarom beginnen met uitleg over de cyclus van een vlo. Vervolgens bespreek ik de problemen die een vlo met zich meebrengt en tot slot wat je kunt doen om de problemen aan te pakken.

Leer de vlooiencyclus kennen!

Een groot aantal huid- en vachtproblemen ontstaan door parasieten. De vlo is een voorbeeld van een parasiet, een ectoparasiet om precies te zijn. De vlo veroorzaakt onder andere jeuk, waardoor het dier de huid veelal kapot krabt of bijt. Daarnaast kunnen ook allergische reacties optreden: vlooienallergie.

Een vlo kan zes tot twaalf maanden actief zijn en vult die tijd met het zuigen van bloed en het leggen van eieren. De vlo doorloopt een cyclus van ei tot volwassen vlo in vier stadia. De volwassen vlo zit 1 á 2 dagen op de hond/kat. De eitjes worden op het dier gelegd en vallen daarna, overal waar het dier loopt, op de grond. De eitjes komen na 1 á 2 dagen uit. Dit gebeurt alleen door de combinatie van trillingen van o.a. stofzuigen of lopen, vocht en de juiste temperatuur (rond 21 graden). De larven worden gevoed door de uitwerpselen van de volwassen vlo en kunnen zich ontwikkelen tot pop. De pop kan ruim een jaar intact blijven en barst open bij trillingen, zoals voetstappen.

De duur van de cyclus varieert van weken tot een jaar. Dit proces is sterk afhankelijk van factoren zoals trillingen door activiteit, luchtvochtigheid, vocht (dweilen) en temperatuur.

Een vlo zal niet van gastheer op gastheer springen. De verplaatsing van een vlooienplaag gaat via de eitjes die in de omgeving vallen. Deze kunnen aan kleding, schoenen of het huisdier blijven zitten en verplaatsen naar een andere leefomgeving (bijvoorbeeld het huis van andere familieleden of buren).

Hoe weet je zeker dat je vlooien in huis hebt?

Je vindt kleine zwarte korreltjes in huis of op het huisdier… zouden dit zwarte vlooienpoepjes, oftewel de uitwerpselen van een vlo zijn?! Om zeker te weten dat je vlooien in huis hebt, kun je een heel gemakkelijke test doen. Het enige wat je nodig hebt is keukenrol/tissues en water. Leg de zwarte korreltjes op het vochtige papier. Even wachten… kleuren de korrels roodbruin? Helaas, de jackpot! De rood-bruine kleur ontstaat door het opgezogen huisdierenbloed dat deels verteerd is door de vlo. Hieronder een foto van een (helaas) positieve test.

Bestrijden en preventief behandelen

Er zijn diverse middelen verkrijgbaar om vlooien te bestrijden. Het is van belang om preventief te handelen! Aanrader: vraag je dierenarts om advies wat betreft specifiek middel, dosering, toediening, frequentie, etc..

Op het dier:

Vlooien: *Advantage, Bolfogold

Teken én vlooien: Advantix alleen voor honden (giftige bestanddelen voor de kat!!), Seresto Band of Stronghold

Tabletten voor orale toediening (via de bek): Bravecto werking van drie maanden, Comfortis werking van één maand (deze is ook geschikt voor de kat)

Het is belangrijk om alle middelen die op of aan het dier worden toegediend goed te controleren! Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en vraag uitgebreid advies aan uw dierenarts. Sommige dieren hebben een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in pipetten of tabletten. Dit kan leiden tot overmatig kwijlen, in ernstige gevallen epilepsie of andere bijverschijnselen. Bij enige twijfel raad ik aan de dierenarts te raadplegen.

Merk je dat het dier een allergische reactie heeft op het pipet dat is gebruikt, dan is het belangrijk dat dit meteen van het dier wordt afgewassen. Dit voorkomt dat het middel nog erger gaat irriteren. Het dier heeft mogelijk een allergische reactie als er sprake is van jeuk, roodheid en soms zelfs kale plekken daar waar het middel is toegediend. De huid raakt door het krabben en likken geïrriteerd en ontstoken. De ontstoken huid zelf vormt vervolgens weer aanleiding tot nog meer huidproblemen.

Tips voor het gebruik van middelen om vlooien te bestrijden:

Pipet

  • Wees consequent! Middelen zijn alleen goed werkzaam als deze met regelmaat worden gebruikt. (1x per 4 weken)
  • Alle middelen hebben inwerking nodig, bij pipetten is het gemiddeld 12 uur.
  • Drie dagen voor én drie dagen na het toedienen van een pipet het dier niet wassen. Door het wassen werkt het product niet meer.
  • Over de betrouwbaarheid van de pipetten zijn de meningen verdeeld. Uit eigen ervaring raad ik aan pipetten bij de dierenarts te halen omdat hier nog geen resistentie voor is. Sommige producten zijn niet meer wat ze geweest zijn.

Tablet

  • Tabletten hebben hetzelfde effect als een pipet, maar deze dien je oraal (via de bek) toe. Voordeel is dat het geen risico vormt voor mens en dier in de omgeving.
  • Je kunt het product niet van het dier afwassen. Het blijft actief als uw dier regelmatig wordt gewassen of veel zwemt.
  • Het product werkt gegarandeerd binnen een half uur na toedienen.

Denk ook aan ontwormingsmiddel!

Nog een heel vervelend nadeel van de vlo, is dat ze een tussengastheer van de lintworm zijn. Het is daarom belangrijk om uw dieren 3 á 4 keer per jaar met een ontwormingsmiddel te behandelen, om verdere besmettingen te voorkomen.

Een vlo-vrij huis

Uit onderzoek is gebleken dat 95% van de vlooien zich in huis bevinden, in plaats van op het dier. Het behandelen van het huis is daarom net zo belangrijk als het behandelen van het huisdier.

Het grootste probleem van het behandelen van het huis is de onbereikbare plekken. Denk hierbij aan de larven en poppen die onder het laminaat en plinten zitten of in kieren. Daarom is het heel belangrijk om het huis niet éénmalig, maar herhaaldelijk te behandelen.

De behandeling gaat als volgt in zijn werk:

  • Gooi alle kleedjes en stof materiaal in de was waar de huisdieren mee in contact komen.
  • Stofzuig het hele huis goed (TIP: doe een verknipte vlooienband in de stofzuiger zak om hier ook vlooien te doden.
  • Behandel hierna uw hele huis met een goede omgevingsspray (deze is te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak)
  • Herhaal dit minimaal 2 keer per jaar, aan te raden is maart/april en juli/augustus.

Kort samengevat:

  • Wees consequent met het toedienen van anti-vlooienmiddel. TIP: Maak je gebruik van een digitale agenda? Zet dan NU een maandelijkse herinnering in je telefoon. 
  • Behandel het huis meerdere keren per jaar.
  • Vergeet niet om alle huisdieren te behandelen!
  • Geef 4 keer per jaar goede ontwormingsmiddelen.

Producten zoals knoflook of gist werken niet. Heeft je hond vlooien?! Was hem met Dreft (klein beetje verdund in water), dit werkt gegarandeerd! Wat je als alternatief nog zou kunnen gebruiken om vlooien en teken te weren is lavendelolie of pepermuntolie. Bij gebruik van etherische oliën, raadpleeg een alternatief specialist mét ervaring met dieren. Doe hiervan een klein druppeltje op uw vinger en verdeel dit over de vacht van uw dier. Geen vlo, teek of stekend insect die nog in de buurt komt 😉

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs