Met de kat naar de trimsalon

We zijn allemaal bekend met het fenomeen dat honden naar de salon gaan. Maar waarom zou je met je kat naar de salon gaan? Want zeg nou zelf, hij likt zijn vacht toch zelf schoon? Dan is naar de salon gaan niet nodig… toch?!

Voor een deel klopt dit. Een kat besteed vele uren per dag aan het wassen, ook wel onderhouden, van zijn vacht.

Alleen zelf wassen is niet voor iedere kat genoeg!

Maar alleen zelf wassen is niet voor elke kat genoeg. Sommige katten kunnen om verschillende redenen zichzelf niet goed onderhouden. Denk hierbij aan te dikke katten, oudere katten of katten met veel haar of katten die ziek zijn (geweest).

trimsalon kat

Onderhouden van vacht begint thuis

Wij trimsters kunnen een kat goed helpen zijn vacht te onderhouden. Maar met recht helpen! De basis van de vacht onderhouden begint namelijk thuis. Om dit goed uit te leggen zal ik me later verder uitwijden in een specifieke blog en iets uitgebreider ingaan op een kat, huid- en haar vriendelijke manier van onderhouden!

Wanneer ga je met de kat naar de salon?

 • Als je kat klitten heeft die je zelf niet kan of durft te verwijderen
 • Viltplekken
 • Onderhoud van de vacht wanneer de kat het niet tolereert van de baas. (Preventief, om vachtproblemen te voorkomen)
 • Onderhoud van de vacht bij ouderdom 
 • Vieze vacht door bijvoorbeeld vet, vuil en dergelijke die de kat zelf niet kan verwijderen 
 • Shows (als voorbereiding) 
 • Doorverwijzing van een dierenarts

Wat als je met de kat naar de salon gaat/moet?

Ik zal niet ontkennen dat een kat stress kan ervaren bij een bezoek aan de trimsalon. Daarom is het belangrijk dat je katten van jongs af aan leert omgaan met reismandjes en evt. bezoek aan bijvoorbeeld de dierenarts en salon. 

Ongeacht wat je ook gaat doen beter goed geleert dan stress en spijt.

Tips voor vervoer

Volledig over dit onderwerp uitwijden zal ik nu niet doen, maar wel een aantal tips voor vervoer:

 • Maak het reismandje eigen. Gebruik hem niet alleen als vervoer en leer de kat dat het veilig is. In het mandje gaan betekent niet alleen dierenarts of salon. Mijn katten slapen ook in deze mandjes en staan vrij in het huis zodat ze kunnen kiezen om erin te liggen. 
 • Handdoek in de reismand. Dit vind ik altijd prettig. Niet alleen voor ontlasting op te vangen mochten ze poepen of plassen door stress/angst of omdat de behoefte er is. Het is ook een fijn zacht dekentje dat kan helpen bij ontspanning. Het ruikt naar thuis. Neem er eentje extra mee voor het geval dat! 
 • Kom niet te vroeg naar de salon. Zorg dat je rond de geplande tijd komt bij de salon. Het liefst maximaal 5 minuten voor tijd. Soms is de trimster nog in behandeling of even bezig. Eindeloos wachten geeft ook stress.
 • Breng de kat niet gedrogeerd!

De behandeling in de salon

In de salon knip ik standaard de nagels van een kat. Dit puur en alleen uit zelfbescherming.

Ik zorg voor een redelijk rustige omgeving. Volledig prikkelvrij bestaat niet. Om de kat meer te laten ontspannen werk ik met essentiële oliën. Deze pas ik aan naar de wensen van de kat! Daarom gebruik ik deze niet altijd! 

Lekker op een dikke handdoek, voor mij een hulpmiddel en voor de katten prettiger om op vast te houden. 

Knuffelen met de kat? Voor elke kat streef ik naar een positieve ervaring in hoeverre dit kan. Elke (goede) kattentrimster streeft ernaar om geen trauma te veroorzaken bij een kat. 

Maar helaas gebeurt dit wel eens. Ik krijg veel katten doorgestuurd via dierenartsen. Omdat ze niet onder narcose kunnen door bijvoorbeeld gezondheid of, “ja nu komt het, dit kan ook!”, omdat de arts bang is voor het hanteren van de kat. 

Persoonlijk wil ik ervoor zorgen dat de kat zich kan ontspannen en vrij bewegen tijdens de behandeling mits het dier een gevaar is voor mij als trimster of zichzelf. Even kroelen na de behandeling doe ik graag bij een kat die ontspannen is op tafel.

Agressieve katten op de trimtafel

De meeste agressie op tafel komt voort uit angst of pijn. Met deze katten ga en zal ik ook niet knuffelen. Ik help het dier van de problemen af en geef hem zo snel mogelijk mee naar huis. Om dan te voorkomen dat de problemen (veelal vilt en klitten) weer ontstaan wil ik dat de kat met regelmaat in de salon terug komt. 

Katten die “agressief” reageerde en frequenter terug komen om problemen te voorkomen zie je op den duur wennen aan de behandeling, omgeving en het reizen. Dit allemaal ten baten van een kat en zijn huid, vacht en innerlijke gezondheid.

Voor mij een mooie uitdaging

Het trimmen van katten is voor mij meer dan alleen een inkomstenbron. Honden vind ik geweldig om te trimmen, maar katten geeft een uitdaging. Elk ras en elk individu met een eigen karakter en specifieke behandeling dat maakt het voor mij een leuke afwisseling. En heel eerlijk, de karakters van katten zijn fantastisch!

Tot slot…

Antwoord op een paar van jullie meestgestelde vragen:

 • Ja, wij worden wel eens gebeten of gekrast en in sommige gevallen zijn deze wonden niet mis.
 • Nee, katten kun je niet vastzetten op tafel en ik zal dat ook nooit willen of proberen. 
 • Nee, wij drogeren geen katten om deze te kunnen behandelen.

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs