“Hé puppy, welkom in de trimsalon!”

Gefeliciteerd! Een nieuw lid van de familie. Maar er komen net als bij een baby veel dingen op je af. Trainingen, voedingen, bij veel rassen vachtverzorging en ja… slapeloze nachten! Met betrekking tot de vachtverzorging krijg ik veel vragen rondom een puppy en de gewenning aan de trimsalon. De meestgestelde vragen ga ik behandelen in deze blog.

Welke pups willen we graag zien in de salon?

Niet alleen om te knuffelen of even een frisse wind in de salon te hebben, persoonlijk vind ik dat alle rassen baat hebben bij het wennen aan de trimsalon. En hoe mooi kan het zijn als je dit een pup al aanleert.

Wij behandelen niet alleen honden met lang haar of ruw haar. Wij knippen ook nagels. En omdat ik veel samenwerk met dierenartsen, krijg ik ook veel honden in de salon die onder behandeling zijn van huidproblemen. Dit zijn ook honden met korthaar!

Wanneer een dier ouder is, zijn handelingen moeilijker aan te leren en vergen meer tijd. Wanneer je een jonge hond deze handelingen in de salon op een juiste en vriendelijke manier aanleert heb je er op lange termijn veel profijt hiervan. 

Wanneer kan een pup naar de salon komen?

Hoe eerder, hoe beter! Een goede fokker leert pups al een aantal handelingen aan en geeft meestal het eerste advies voor het trimmen. De meeste pups komen tussen 8 á 12 weken in huis. Om dan meteen met gierende banden naar de salon te gaan… dat is niet nodig. Maar een afspraak voor het ‘puppy wennen’ dat is wel zo fijn! Laat eerst de pup aan je huis wennen voor je nieuwe dingen introduceert. Een pup overprikkelen is niet de beste optie. 

De allereerste ervaring in de trimsalon

In mijn geval laat ik pup en jou als eigenaar langskomen en mag de pup in de salon even komen snuffelen. Een koekje hier en daar, een aai en knuffel, even optillen en op tafel zetten. Maar voor de eerste keer is dit meer dan genoeg. Je wilt een pup niet overprikkelen en dat het een positieve ervaring mee naar huis neemt. Dit is meestal tussen de 13 en 16 weken.

De eerste keer wennen met een puppy

En daarna…

Na de eerste afspraak maak je een aantal opeenvolgende afspraken waarin de trimster een opbouw doet aan het introduceren van handelingen. Denk hierbij aan voetjes knippen, oogjes knippen, nagels knippen, borstelen en kammen, wassen, föhnen, scheren, knippen, plukken en dergelijke. Mijn voorkeur gaat naar deze aanpak, zodat je en pup langzaam en positief alle handelingen juist kan aanleren. De hond leert de trimster en de routines herkennen en weet wat deze kan verwachten in de salon. Deze structuur geeft veel duidelijkheid voor de hond, maar ook voor de trimster. En duidelijkheid, daar hou ik zo van! Geef toe, jij ook 😉

Puppy voor de eerste keer helemaal geknipt

Welke materialen heb ik nodig voor de vachtverzorging van de pup?

Nu kan ik helemaal los gaan. Maar wat ik meestal adviseer om mee te beginnen: een universele borstel. Het liefst zo klein mogelijk. En een grove kam.

Universeel borstel en grove kam

Wat ik echt een must vind, maar niet van iedereen kan verwachten, is een trimtafel. Deze hoeven niet duur te zijn, maar zijn ideaal om je hond de handelingen op te leren (je geeft ze een opdracht om uit te voeren) en dit spaart je rug. Ik hoor veel mensen over het oefenen op de keukentafel of de tafel in de tuin of de bank. Maak het je makkelijk en schaf er één aan. Naarmate een pup meer leert, adviseer ik ook veelal een blazer en shampoo. Maar het materiaal wat ik adviseer is per ras afhankelijk. 

Hoe pak ik dit thuis aan?

Zorg voor een vaste plek waar je de pup gaat laten wennen aan de borstel, kam en wasbeurtjes. Bouw het op in overleg met je trimster. Zo kunnen de handelingen mooi op elkaar aansluiten zónder een pup te overprikkelen. Een vaste plek is voor mij de trimtafel. Heb je deze niet? Creëer een plek waar jullie goed kunnen zitten en ontspannen aan de slag kunnen. Doe dit niet op de bank. Of een plek die voor de pup een rustplek of veilige haven is. 

Kies een plek waar je de pup een taakje kan geven. Dit taakje bestaat uit het borstelen van een lichaamsdeel, of even blijven zitten of staan omdat jij dat wilt. Bouw het op in delen. Borstel niet gelijk een half uur. Neem elke keer een pootje of lichaamsdeel mee. Beloon goed gedrag, negeer gedrag die je niet wilt. Het is tenslotte een pup, dus deze zal gegarandeerd in alles bijten en op alles kluiven wat hij tegenkomt. 

Hoe je het ook doet. Sluit altijd positief af en verwacht niet te veel van je pup. Ze moeten al zoveel leren. Niet alles kan tegelijk. Wat ik heel belangrijk vind, is dat het voor iedereen leuk blijft en er duidelijke communicatie is tussen pup en baas.

En tot slot, geef het de tijd!

Het laatste wat ik wil toevoegen. Pups trimhandelingen aanleren is niet altijd het makkelijkste en het leukste. Je zou haast denken dat het een feestje is, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Behoud je rust en gun de trimster tijd om je pup de handelingen te leren. Want deze terror peuter puppy kan uitgroeien tot een perfecte hond op tafel! 

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs