“Hé ouwe Dibbes, welkom in de salon!”

Met je oude hond naar de salon, wat komt hier bij kijken? En waar moet je goed op letten? Net als bij jonge honden is het bij oudere honden heel belangrijk om de trimbeurt goed aan te pakken. In deze blog lees je alle ins en outs over de behandeling en geef ik tips die je zelf kunt toepassen zodat jouw ‘ouwe Dibbes’ zijn behandeling in de trimsalon zo fijn mogelijk ervaart.

Duur behandeling en pauzes tussendoor

Het oudere gestel van de hond heeft vaak pijntjes en kwaaltjes. De duur en intensiteit van een behandeling in de trimsalon moet hierop worden aangepast. De trimbeurt moet niet te lang duren en pauzes inlassen is niet geheel onbelangrijk. Met een badjas zoals op de afbeelding, verkorten we de droogtijd. 

Samenwerken met de hond

Mijn werkwijze bestaat altijd uit een constante. Ik begin altijd hetzelfde en eindig altijd hetzelfde. Na mijn 12 jaar ervaring in de salon, weet ik dat honden dit fijn vinden. Het geeft ze herkenning. Ze weten wat ze kunnen verwachten en dat is makkelijker voor mij als trimster, maar ook voor de hond. Als je een hond al langere tijd in de salon hebt en op leeftijd raakt, dan weet hij/zij wat ze kunnen verwachten. Ze snappen daarom beter wat er gebeurt. 

Energieniveau op peil houden

Het trimmen van een oudere hond vraagt veel energie van ze. Hoewel het niet fijn is voor een hond om met volle maag op tafel te staan, is het voor een oudere hond belangrijk om regelmatig iets te krijgen zodat het energieniveau op peil blijft. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen je hond een voeding te geven met een langzaam vrijkomende koolhydraat, zodat het energieniveau gelijk blijft. 

Vóór het trimbezoek

Omdat het trimmen zoveel energie van ze vraagt kun je er vóór het trimbezoek al rekening mee houden. Laat je hond uit, maar put hem niet uit! Een lekkere lange wandeling is niet aan te raden! Beperk op de dag van het trimbezoek de uitlaatmomenten tot plassen en poepen. Misschien een kleine wandeling, maar meer niet!

Oudere honden laten wennen aan een trimbezoek

Het komt voor dat oudere honden op latere leeftijd wegens medische redenen, of omdat ze wat gaan ruiken, naar de salon moeten. Vaak zijn ze niet gewend naar de salon te gaan (denk hierbij bijvoorbeeld aan de kortharige honden). Deze factor kan de behandeling lastiger maken. Een oudere hond leer je namelijk niet meer zo makkelijk handelingen aan. En het wordt nog lastiger als ze niet meer bij de tijd zijn of lichamelijke klachten hebben. 

Je hebt natuurlijk uitzonderingen! Sommige oudere honden pakken de behandelingen makkelijk op. Maar sommigen gaan helemaal door het plafond… Wanneer het stressniveau voor een oudere hond te hoog wordt tijdens het trimmen, ze te veel pijn hebben of echt niet meer begrijpen wat er gebeurt, kan het zijn dat ik als trimster de keuze maak om deze hond(en) niet meer te trimmen. Het welzijn van de hond staat bij mij namelijk altijd voorop!

Mochten er bijzonderheden zijn, dan raad ik altijd aan om goed overleg met de dierenarts te hebben. Kunnen we de behandeling iets dragelijker maken? Of is het bijvoorbeeld beter te besluiten om niet meer behandelen?!

Soms blijft de eigenaar erbij

Voor sommige oudere honden is het fijn als de baas erbij blijft. Deze honden kunnen misschien niet meer goed zien of horen, maar meestal mankeert er niets aan hun neus! Deze kan van pas komen. “Ruik ik de baas? Gelukkig deze is vlakbij!” Dit geeft in sommige gevallen meer rust om een behandeling te kunnen voltooien. 

Leer je hond op jonge leeftijd aan naar de trimsalon te gaan!

Mede om bovenstaande redenen is het heel belangrijk een hond van jongs af aan te leren naar de salon te gaan of behandelingen zoals wassen aan te leren. Wij trimsters zijn altijd bereidt om een hondeneigenaar te helpen of tips & tricks te geven.

Kort samengevat…

Wat dus belangrijk is als je met een oude hond naar de trimsalon gaat:

  • Laat de hond kort uit voor het trimbezoek.
  • Wees bewust met voeding of geef wat voer mee aan de trimster.
  • Houd goed contact met je dierenarts i.v.m. medicatie om pijntjes en kwaaltjes dragelijker te maken.
  • Mocht het nodig zijn, vraag of je bij de behandeling kan blijven.
  • Hou je hond goed in de gaten! Voelt hij zich niet goed of zie je problemen. Meld hem af voor zijn afspraak! 

Tot snel ouwe Dibbes! 🙂

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs