Herken jij het vachttype van jouw hond? – Hoe hoort het eigenlijk? (#3)

Hoe het ruien in zijn werk gaat….

Wat betreft ruien werken bijna alle vachttypen hetzelfde. Als basis geldt: Voor het wisselen van de dekharen, zullen eerst de naastgelegen wolharen (die zich in hetzelfde haarzakje bevinden) ruien. De wolrui begint bij het toenemen van lichtintensiteit, in het voorjaar. Gemiddeld duurt deze rui tussen de 6 en 8 weken. Na even op adem te zijn gekomen start de rui van het dekhaar in de nazomer. Rond het einde van oktober zal het grootste deel van de dekvacht zijn vervangen.

Voor alle typen geldt dat de vacht in de winterperiode in een soort slaapstand gaat. Dit komt door het tekort aan lichturen en heeft het voordeel dat de hond goed beschermd is tijdens de winter.

Wat voor type vacht heeft mijn hond?

In onderstaande tabel vind je welk type vacht jouw hond heeft.

Vacht typeVoorbeeld rasWolhaarDekhaarWol ruiWisseling dekvacht
StokhaarDuitse Herder, Labrador, Rottweiler, Corgi.xxDuurt ongeveer 6-8 weken begint in het voorjaar.Nazomer start het wisselen van de dekharen.
LangstokhaarSchotse Herder Langhaar, Keeshond, Samojeed, Groenendaeler.xxDuurt ongeveer 6-8 weken, begint in het voorjaar.Nazomer start het wisselen van de dekharen. Kan eens in het jaar of 1 x in de 2 jaar.
Kortharige vachtKortharige Jack Russel, Dalmatiër, Boerboel, Staffords, Bulldogs, Boxers.xxDuurt ongeveer 4 weken. De wolrui kan 2 tot 3 keer optreden in het seizoen.Kan 2 tot 3 keer wisselen in het seizoen (feb-oktober)
Langharige vachtMaltezer, Briard, Tibetaanse Terriër, Bearded ColliexxDe frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar.De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start  in de nazomer.
HalflanghaarLangharige Dashond, Ierse Setter, Welsh Springer Spaniël, Golden Retriever.xxDe frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar.De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in de nazomer.
Kroes- of krulvachtPoedel, Bedlington, Kerry Blue Spaanse Waterhond, Lagotto RomagnoloxxDe frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar.De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in de nazomer.
Ruwharige vachtSchnauzer, Welsh Terriër, Fox Terriër, Spinone, Ruwharige Dashond.xxDe frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar.De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in de nazomer
ViltvachtPuli, Komondor en Bergmasko.xxDe frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar.De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in de nazomer.
NaakthondenPeruaanse en Mexicaanse naakthondenxxDuur van 4 weken start in het voorjaar.In de nazomer start de wisseling van het dekhaar.

Uitzondering op de regel

De langstokhaar

Bij langstokhaar werkt de verharing net iets anders dan bij de standaard stokhaar. Dekharen hebben veel langer de tijd nodig om tot de maximale lengte te groeien, dit kan een jaar of langer duren. Deze haren kunnen zomaar meerdere seizoen meegaan. De wolharen zijn lang en wanneer ze loslaten zijn ze klitgevoelig. De rui van wolharen wordt geactiveerd door de lichtintensiteit en de dekharen zullen volgen na een rustperiode (zomer). Deze dekharen zullen niet altijd in het geheel worden vervangen. Dit komt door de lange levensduur van het haar.

langstokhaar

De langhaar

De dekharen hebben één tot meerdere jaren de tijd nodig om de volledige lengte te bereiken. Dit geldt ook voor de wolharen. De losgelaten wolharen zijn zeer klitgevoelig.

bearde collie

De half langharige vacht

Dit type vacht is net wat ingewikkelder dan alle andere vachttypes. Over het lichaam verspreid hebben de dekharen allemaal een verschillende lengte, denk hierbij aan de kop, voorkant van de benen, achterkant van de benen, de rug en broek. De langste vacht heeft ongeveer een jaar nodig om te ontwikkelen en dit geldt ook voor het wolhaar. De lange vachtwissel verspreidt over het lichtseizoen (voorjaar/zomer) en zal eindigen rond oktober. De losgelaten wolharen zijn erg klitgevoelig.

Kroes- of krulharige vacht

De dekharen hebben één tot enkele jaren nodig om de maximale lengte te bereiken. Voordat deze gaat wisselen laten eerst de wolharen los, de duur van de cyclus is afhankelijk van de vachtlengte. De losgelaten wolharen zijn klitgevoelig.

Viltvachten

De dekharen hebben één tot enkele jaren nodig om de maximale lengte te bereiken. Deze vacht bestaat ook uit verschillende groeicycli. Voor het dekhaar wisselt worden de wolharen eerst vervangen. Ook in dit geval is de duur van de wolrui afhankelijk van de vachtlengte. De losgelaten wol is klitgevoelig, maar dat is voor deze vacht ideaal. Honden met een viltvacht hebben speciale trimtechnieken nodig om deze goed te kunnen onderhouden. Dit noemen wij scheuren.

vilt vacht

De haarloze vacht

Eigenlijk is een haarloze vacht een aandoening aan de huid, genaamd hypotrichosis. Deze honden hebben haarzakjes in hun lichaam, maar te kort om een goede dekhaar en wolvacht te ontwikkelen. Mochten deze honden haar hebben, dan zie je dit op de schedel, polsen en staart punt. Dit vachttype heeft ook een verhaarcyclus en sluit zich aan bij de mozaïek verharing.

naakthond

In de hoop dat je nu een beeld hebt gekregen van de verschillende vachttypes, kunnen we nu aan het echte werk beginnen. Hoe ga je om met de vacht van jouw hond? Lees het in mijn volgende blog (die binnenkort online komt).

Hoi, ik ben Dana

In deze blogs vertel ik jullie alles over de functie van huid en vacht, problemen die er kunnen zijn of ontstaan en hoe je deze  kunt  oplossen. 

Meer weten over de salon of hoe wij tewerk gaan? klink dan op deze pagina. homepagina 

Samen met een aantal vakvrouwen uit de dierbranche delen wij onze kennis om het welzijn van jullie huisdieren te verbeteren. Meer hierover vindt je op deze link.

meer blogs